Coraz więcej Polaków pragnie nie tylko degustować wino w domowym zaciszu, ale również wiedzieć skąd ono pochodzi i jaka jest jego historia, dlatego wraz z odrodzeniem winiarstwa w Polsce coraz popularniejsza staje się również enoturystyka.

Polskie wina od kilku lat są fenomenem na skalę światową. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu to wina z Polski cieszą się już uznaniem na międzynarodowych konkursach i targach. Wraz z nagrodami pojawiły się także polskie miejsca na enoturystycznej mapie świata.

Poznaj wina wszystkim zmysłami dzięki podróżom enoturystycznym

W Polsce coraz więcej winnic otwiera się na turystów i wspiera winną edukację. Podczas wizyty w winnicy prócz degustacji win produkowanych na miejscu można również poznać proces produkcji wina „od kuchni”.

– Mapa polskich winnic zmienia się bardzo dynamicznie, ale każdy region ze względu na inną historię i odmienne tradycje warto odwiedzić. Województwo lubuskie ma najdłuższe tradycje winiarskie, jednak pod względem areału najwięcej winorośli uprawia się w Małopolsce. W zachodniopomorskim znajduje się największa winnica w Polsce i aktualnie jest w niej produkowane jedno z najlepszych polskich win na bazie szczepu solaris. Znakomite wina z odmian szlachetnych oraz długie tradycje winiarskie mają również okolice Sandomierza i Jasła. Na uwagę zasługuje także Dolny Śląsk, gdzie powstają wina na bazie m.in. rieslinga i pinot noir. – wyjaśnia Małgorzata Sułek, Kondrat Wina Wybrane.

Wraz ze wzrostem sprzedaży win w Polsce, z każdym rokiem przybywa również świadomych konsumentów, którzy chcą dokonywać właściwych wyborów więc podążają za wiedzą. Z racji rozwoju turystyki, powszechnej dostępności i niewygórowanych cen obserwuje się wzrost zainteresowania warsztatami, degustacjami oraz wyjazdami do winnic. Do niedawana turystyka winiarska kojarzyła się głównie z podróżami do najsłynniejszych winnych regionów jak Hiszpania, Włochy, czy Francja. Polska aktualnie w niczym im już nie ustępuje. Wiele miejsc może poszczycić się na prawdę wysokim, europejskim standardem.

Kropla historii, czyli kilka słów o polskim winie
Dzięki badaniom archeologicznym przeprowadzonym m.in. w Gnieźnie, Poznaniu i Krakowie, gdzie odnaleziono ślady po krzewach winorośli oszacowano, że pierwsze uprawy winorośli i produkcja wina pojawiły się w X wieku. Jest to ściśle powiązane z przyjęciem chrztu przez Mieszka I w 966 roku.

Początkowo było uprawiane głównie przez zakonników. Wraz z rozwojem miast i szlaków handlowych pod koniec XIII wieku zaczęły powstawać również winnice mieszczańskie, których największy rozwój przypada na przełom XIV i XV wieku i ten czas jest również uważany za okres największego rozwoju winiarstwa na ziemiach polskich. Najważniejszymi regionami w tamtym czasie były dolina Odry i Wisły, w pobliżu takich miast jak Kraków, Sandomierz, Płock i Toruń. Nieco inaczej jest w przypadku okolic rejonu lubuskiego, gdzie początek upraw winorośli datuje się na 1150 rok, a największy rozkwit miał miejsce w pierwszej połowie XIX wieku.

Według oficjalnych danych, aktualny areał uprawy winorośli jest nadal mniejszy niż 150 lat temu tylko w woj. lubuskim, ponieważ warunki klimatyczne, a także późniejsza sytuacja polityczna nie sprzyjała rozwojowi winiarstwa w Polsce. Ostatecznie produkcję wina przerwała II Wojna Światowa. Na początku XXI wieku ponownie zaczęły pojawiać się miejsce, w których uprawia się winorośl. Według oficjalnych informacji aktualna powierzchnia winnic w Polsce przekroczyła już 600 ha, ale nie uwzględnia ona jeszcze tych nowopowstałych i oczekujących na pierwsze zbiory.