W kilkudziesięciu konceptach gastronomicznych Food Town, zlokalizowanych w warszawskiej Fabryce Norblina, wprowadzono innowacyjny system gastronomiczny oparty o kasę wirtualną na terminal płatniczy, który nie wymaga korzystania z drukarki fiskalnej. System pozwala na przejrzyste rozliczenia pomiędzy zarządcą Food Town a najemcami oraz pozwala na cięcie kosztów – każdy z restauratorów oszczędził już około 3000 zł na zakupie drukarki fiskalnej. Rozwiązanie dostarcza firma iPOS.
Food Town w Fabryka Norblina to pierwsze miejsce w Polsce, w którym na tak dużą skalę zainstalowano rewolucyjne rozwiązanie oparte o technologię kas wirtualnych iPOS. W rozwiązaniu aplikacja fiskalna (czyli kasa fiskalna w formie oprogramowania) zainstalowana jest na terminalu płatniczym, który od tej pory służy nie tylko do przyjmowania płatności kartami, ale także do fiskalizacji sprzedaży – wydawania paragonów czy faktur.
Rozwiązanie iPOS oparte o technologię kasy wirtualnej to pełnowymiarowy system gastronomiczny zapewniający fiskalizację, analitykę, płatności bezgotówkowe oraz funkcjonalności niezbędne do sprawnej obsługi w restauracjach. Terminal podłączony do 15-calowego, dotykowego monitora zastępuje tradycyjną drukarkę fiskalną, tym samym pozwalając przedsiębiorcom zaoszczędzić na jej zakupie około 3000 zł. Całość współpracuje z oprogramowaniem sprzedażowym iPOS zainstalowanym na ekranie z systemem Android. Dostawca rozwiązania deklaruje, że kasa wirtualna na terminalu może być zintegrowana z innymi systemami sprzedaży, więc mogą z niej korzystać firmy które nie posiadają oprogramowania sprzedażowego od iPOS.
– Technologia kas wirtualnych daje możliwość uniezależnienia się od konieczności zakupu drogich drukarek fiskalnych. Mniej sprzętu, to mniej awarii, mniej obowiązkowych przeglądów, czyli mniejsze koszty. Terminal, który kiedyś służył jedynie do przyjmowania płatności kartami dziś w pełni zastępuje sprzęt fiskalny. To dość rewolucyjne rozwiązanie fiskalne – dotychczas na rynku nie było dostępne narzędzie, w którym terminal mógłby zafiskalizować sprzedaż, będąc dodatkowo podłączony do zewnętrznego POSa – mówi Michał Pawłowski z iPOS SA.
Istotnym ułatwieniem jest automatyzacja raportowania wyników oraz mechanizm służący do transparentnych rozliczeń między restauratorami a właścicielem Food Town. Restauratorzy nie muszą skupiać się na ręcznym tworzeniu zestawień ze sprzedaży ponieważ zarządca otrzymuje niezbędne informacje rozliczeniowe w czasie rzeczywistym i w sposób transparentny.
– Wdrożenie systemu opartego o wirtualne kasy fiskalne w Food Town pozwala na scyfryzowane procesów związanych z rozliczeniami i ich czytelność. System pozwolił także na ograniczenie kosztów po stronie restauratorów, którzy nie musieli inwestować w drukarki fiskalne – mówi Michael Motz, właściciel kompleksu Food Town w Fabryce Norblina. – Jednocześnie otrzymaliśmy stabilny, bezpieczny i rozwojowy system, który dobrze sprawdza się w tak dynamicznym otoczeniu biznesowym i przy skali ruchu, jaką obsługujemy w Food Town – dodaje.
Ogromną zaletą korzystania z systemu iPOS jest też standaryzacja procesów obsługi klienta w każdym z konceptów gastronomicznych. Ujednolicony system sprawia, że cały Food Town działa niczym jedna maszyna. System iPOS sprawdził się na tyle, że w wdrożyliśmy to rozwiązanie w kolejnej lokalizacji – w Stacji Food Hall, która znajduje się w Galerii Metropolia w Gdańsku.