Sezon urlopowy to czas relaksu, ale nie dla wszystkich. Tam, gdzie na wypoczynek udaje się wielu turystów, jest również duże zapotrzebowanie na usługi. Na wysokich obrotach pracują wszystkie lokalne biznesy, z restauracjami na czele. Jak bardzo różnił się w gastronomii okres w sezonie i poza nim w 2023? Serwis Pyszne.pl sprawdził to na podstawie liczby zamówień w siedmiu popularnych, turystycznych punktach w Polsce.
Marka przeanalizowała wszystkie rodzaje zamówień (odbiór osobisty, dostawa) w siedmiu dużych miejscowościach wakacyjnych: w górach (Zakopane, Karpacz, Szklarska Poręba), nad morzem (Kołobrzeg, Świnoujście) i na Mazurach (Giżycko, Ełk). Serwis porównał dane z lata (lipiec i sierpień) ze statystykami z zimy (styczeń i luty). W przypadku miejscowości górskich analiza miała wykazać który sezon – letni czy zimowy – jest dla lokalnego biznesu istotniejszy. Co mówią dane?
Wakacje czy ferie w górach? Porównując liczbę zamówień w wakacje i ferie zimowe odpowiedź jest jednoznaczna – Polacy wolą góry zimą:
●W Szklarskiej Porębie w okresie zimowym liczba zamówień wzrosła w porównaniu do lata o 21%.
●W Karpaczu zamówień w zimie było o 19% więcej w stosunku do lata.
●W Zakopanem – już tylko o 8%.
Serce Mazur, Giżycko najmocniej bije w lecie.
●W okresie wakacyjnym liczba zamówień w tym mieście jest większa aż o 73% niż zimą. Okres zimowy w mieście to wyraźnie martwy sezon. Restauratorzy latem pracują na utrzymanie biznesu w pozostałej części roku.
●W Ełku w lipcu i sierpniu lokalne restauracje cieszą się zainteresowaniem większym o 16%, niż zimą (styczeń i luty).
Pomimo rosnącego zainteresowania wyjazdami nad morze za granicą, popularność wypoczynku nad Bałtykiem nadal jest zauważalna. Duże miejscowości turystyczne nad polskim wybrzeżem latem cieszą sięwiększym obłożeniem:
●W Kołobrzegu w lipcu i sierpniu zamówień jest więcej o 41%, niż zimą.
●W Świnoujściu z kolei liczba zamówień rośnie o 33%.
Jakie potrawy królują w badanych miejscowościach w czasie sezonu?Jesteśmy amatorami pizzy i kebabów, ale to oczywiście nie jedyne , popularne potrawy, które dostarczali latem kurierzy Pyszne.pl.
●W Zakopanem, które turyści chętnie odwiedzają zarówno latem, jak i zimą, dużym zainteresowaniem cieszą się burgery.
●W Świnoujściu niemal na szczycie zestawienia najpopularniejszych potraw jest… rosół. W rankingach wyprzedził nawet uwielbiane przez Polaków kebaby, a ustąpił pola jedynie pizzy i burgerom.
●W Ełku drugim najchętniej zamawianym posiłkiem jest placek po węgiersku. To o tyle ciekawe, że analizując dane Pyszne.pl w ujęciu całej Polski potrawa ta nie znajduje się nawet w gronie dziesięciu najchętniej zamawianych dań.