Jak wynika z najnowszej edycji raportu Stava, cały rynek dostaw jedzenia w 2021 roku był wart 8,79 mld zł. To spadek o 12% w stosunku do rekordowego roku 2020. Według prognoz ekspertów, w 2022 roku zaobserwujemy kolejny spadek wartości zamówień z dowozem, ale już w 2025 roku rynek pobije pandemiczny rekord i przebije pułap 10 miliardów złotych.

Rok 2020 był rekordowy dla rynku dowozów jedzenia. W pierwszym roku pandemii i okresie ścisłych lockdownów był wart 9,98 mld zł. Po boomie spowodowanym obostrzeniami dla normalnego funkcjonowania gastronomii, nastąpiła korekta rynku i spadek jego wartości do 8,79 mld zł, czyli o 12% rok do roku.

– Poprzedni rok był drugim z kolei trudnym rokiem dla restauratorów, nie tylko ze względu na pandemię i lockdowny. Był to również rok wyzwań na rynku pracy oraz szalejącej inflacji, zwieńczony podwyżkami cen gazu i energii elektrycznej, które w niektórych przypadkach znokautowały próbujące się utrzymać na powierzchni restauracje. W stosunku do 2019 roku z rynku zniknęło ponad 10 tys. restauracji, a wiele z tych, które przetrwały sygnalizuje swoją trudną sytuację oraz problemy z płynnością finansową – zauważa Paweł Aksamit, prezes Stava S.A.

W roku 2022 prawdopodobnie nastąpi kolejny spadek wartości rynków dowozów jedzenia – do poziomu 7,7 mld zł. Według przewidywań ekspertów Stava, trend zniżkowy ma się odwrócić w przyszłym roku, a już w 2025 roku pandemiczny rekord zostanie pobity i wartość rynku przekroczy 10 mld zł. Rok później, w 2026 roku, ma za to zbliżyć się do poziomu 11 mld zł.

– Chociaż sam rynek dowozów nieco zmalał względem rekordowego roku 2020, większość podmiotów na rynku dowozów znacząco w tym czasie zwiększyła skalę działania. Redukcja rynku nie wynika bowiem z odwrócenia trendów, tylko z otwarcia się gastronomii na przyjmowanie gości na miejscu po długich miesiącach ograniczeń w tym zakresie. Po trudnym okresie spodziewamy się nowego boomu, ponieważ Polacy bardzo doceniają wygodę jaka wiążę się z dostawami posiłków – prognozuje Paweł Aksamit.

Raport Stava o rynku dowozów jedzenia to ponad 130 stron danych i analiz o kanale delivery, ale również wywiady z przedstawicielami świata gastronomii oraz segmentu dowozów. Rozmówcami są zarówno przedstawiciele największych marek gastronomicznych jak i mniejszych sieci oraz niezależni restauratorzy. W raporcie znalazły się także informacje na temat najważniejszych wydarzeń z 2021 roku oraz artykuły o istotnych trendach rynkowych.

Cały raport Stava o rynku dowozów jedzenia jest dostępny na stronie stava.eu/pl/raporty/. To już 6. edycja raportu, który jest wydawany nieprzerwanie od 2017 roku i stanowi jedno z najważniejszych źródeł wiedzy o rynku dowozów jedzenia w Polsce