Polacy nie wyobrażają sobie dnia bez kromki świeżego chleba czy chrupiącej bułki. Według badania, przeprowadzonego przez Kantar Millward Brown na zlecenie sieci handlowej Netto, aż 98 proc. Polaków jada pieczywo, a ponad 80 proc. robi to przynajmniej raz dziennie.
W dzisiejszych czasach pieczywo jest wypiekane różnymi metodami, które wpływają na jego smak czy świeżość. Konsumenci nie zawsze są świadomi tych różnic. Polacy uwielbiają smak tradycyjnego pieczywa. Wielu z nas kojarzy się on z czasami dzieciństwa, kiedy świeże bochenki chleba wypiekały mamy czy babcie. Podstawowymi składnikami były wtedy: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże czy zakwas.

Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Większa skala produkcji i potrzeby konsumentów wymusiły na producentach poszukiwanie nowych rozwiązań, dzięki którym zoptymalizowano proces wypieku.

Czy Polacy wiedzą, co jedzą?
Polacy coraz częściej kupują świadomie – czytają etykiety, stawiają na sprawdzonych, polskich producentów, chcą jeść lekko i zdrowo. Jaka jest jednak ich wiedza, jeżeli chodzi o tak podstawowy produkt, jakim jest chleb? Z badania Kantar Millward Brown dla sieci sklepów Netto wynika, że trzy czwarte badanych słyszało o wypieku tradycyjnym. Nieco mniej, bo dwie trzecie Polaków wie, na czym polega metoda odpieku pieczywa z ciasta mrożonego, które obecnie można kupić w niektórych sieciach handlowych. W przypadku wypieku tradycyjnego, chleb produkowany jest z kilku naturalnych składników. Przygotowywane na świeżo ciasto jest wyrabiane przez piekarzy i pieczone w piecach. Odpiek pieczywa z ciasta mrożonego charakteryzuje się znacznym skróceniem tego procesu. Gotowe produkty: bułki, chleby, ciastka są poddawane procesowi głębokiego mrożenia, a następnie zostają jedynie odpiekane na miejscu w sklepie.

Co ciekawe, konsumenci kupujący pieczywo wypiekane w sklepie są często przekonani, że jest ono przygotowywane ze świeżych składników. Deklaracje badanych pokazują, że Polacy chcieliby kupować produkty wykonane z najwyższej jakości składników, według tradycyjnych receptur, jednak nie zawsze posiadają pełną wiedzę na temat procesu produkcji artykułów, które każdego dnia wkładają do swojego koszyka.

Chleb idealny
Przy wyborze pieczywa Polacy kierują się przede wszystkim walorami smakowymi – na sprawdzony, ceniony smak, jako kryterium ważne i najważniejsze, wskazuje 83 proc. ankietowanych. Kilkudniowa świeżość pieczywa jest ważna dla 68 proc. osób. Na trzecim miejscu znalazła się wysoka jakość składników (65 proc.), a następny jest fakt wyrabiania pieczywa przez lokalną piekarnię (64 proc.) oraz tradycyjna receptura chleba czy bułek (59 proc.). Wyniki te pokazują, że Polacy uwielbiają i szukają naturalnego, sprawdzonego produktu oraz chcieliby mieć dostęp do wysokiej jakości pieczywa.

– Netto rozumie przywiązanie Polaków do jakości i smaku tradycyjnego pieczywa, dlatego współpracujemy z lokalnymi dostawcami, by móc każdego dnia oferować naszym klientom świeży i smaczny chleb – mówi Daniel Grabka, dyrektor Zakupów Netto Polska. – Koncept sprzedaży pieczywa opiera się w naszej firmie na czterech filarach: pierwszy to najlepsi lokalni dostawcy, którzy codziennie dostarczają naszym klientom świeży chleb i bułki. Dzięki nim każdy miłośnik pieczywa, wypiekanego według tradycyjnej receptury, może codziennie cieszyć się jego smakiem. Drugi filar to pieczywo bezglutenowe ­– w Netto reagujemy na trendy i dostosowujemy nasz asortyment do potrzeb klientów, trzeci filar stanowi obecne w naszej codziennej ofercie bogaty asortyment pieczywa paczkowanego, z dłuższym terminem ważności, znanych marek piekarniczych. Czwarty filar jest dla nas szczególnie ważny, bo odróżnia naszą sieć od konkurencji – w placówkach Netto znajduje się obecnie 320 stoisk piekarniczych, zajmowanych przez ponad 40 firm. Są to lokalni, sprawdzeni producenci, którzy oferują produkty piekarnicze.